Skip to content

House Dance kendes på hurtigt fodarbejde, som kan ligne en blanding af stepdans, jazz, bboy toprock, latinske og afrikanske danse, og på gulvarbejde, der ligner en blanding mellem capoeira, blød breaking og contemporary dans. Og det ligner ikke bare. House ER en stor sammenkomst af kulturer, der samlede sig til et mere eller mindre fælles udtryk op igennem 1980’erne. Housemusik er fra Chicago, men ramte hurtigt klubber som Paradise Garage og The Loft i New York, hvor danserne tog den bevægelse til sig, som opfordrede til at “Jack your body”.

Man taler om tre elementer i housedans. Jacking, som ikke er trin, men kroppens grundlæggende rytmiske udtryk. Footwork, som giver sig selv. Og Lofting, som er et mere flydende melodisk udtryk end det skarpt rytmiske footwork og som hovedsageligt er floorwork. Navnet kommer fra klubben The Loft.

House findes i dag på de fleste dansestudier, men det er en freestyledans, der for dem, som kom på klubberne handlede om frihed til at udtrykke sig, give slip på den hårde hverdag, lufte ud i frustrationerne og lade følelserne flyde frit. For mange er og var house nærmest spirituelt. Ovenover en hård bass ligger der i musikken også mere avancerede rytmer, og endnu et melodisk lag som ofte er gospel-agtigt. Nogle hiphopdansere fra slut 1980’erne og 1990’erne kom også på houseklubberne, da det var her man fandt en langt mindre aggressiv udladning af energi. Mange af disse er dem vi ser undervise housedansen i dag. Første generation i house var rene freestyle clubheads. De lærte den yngre generation om housekulturen. Denne generation har forsøgt at systematisere, givet trinene navne og undervist i resten af verden. Her taler vi om for eksempel Brian Green, Ejoe Wilson, Shannon “WhichWay” Mabra, Shannon Selby, Caleaf Sellers, Sekou Heru, “Brooklyn” Terry Wright, Marjory Smarth og mange flere.

Der undervises i House for teenagere på STEPZ Østerbro, samt på STEPZ Danseuddannelse.

Tekst: Tine Salling

Hugo Oliveira fra Rio de Janeiro gæsteunderviser jævnligt Stepz Danseuddannelsen i House.

Stepz Danseuddannelse udfører her en House koreografi i forbindelse med Afgangsforestillingen 2010.

Back To Top