Skip to content

Krump er en meget energisk udladning af aggressiv energi med kraftfulde ekspressive armbevægelser, trampen i fødderne, heftig bevægelse i brystet og ansigtet i alvorlige folder. Det ligner somme tider en krampagtig ekstase og minder mest af alt om afrikanske stammers krigerdans og det understøttes af den ansigtsmaling, der oftest var en del af Krump-bevægelsens begyndelse.

Krump som dans blev grundlagt i starten af 2000-tallet af Ceasare “Tight Eyez” Willis og Jo’Artis “Big Mijo” Ratti i South Central Los Angeles. Her bruger ungdommen dansen til at slippe angst, frustration, aggression og lignende “uønskede” følelser fri uden vold. K.R.U.M.P. står for Kingdom Radically Uplifted Migthy Praise, som altså peger på en religiøs tilbedelse. Det kommer fra en sang i 1990’erne.

Forgængeren til krumping var den lidt mindre aggressive dans clowning, opfundet i 1992 af Thomas “Tommy the Clown” Johnson i Compton, Californien. Johnson og hans dansere optrådte med deres hip hop dans i klovnekostumer til børnefødselsdage og lignende. Tight Eyes og Big Mijo var med i Tommy’s crew men brød ud, da deres udtryk blev for råt. Derefter arrangerede Tommy underholdningsbattles mellem Clown crews og Krump crews. Dette inspirerede David LaChapelle til at lave dokumentaren Rize, som satte Krump på verdenskortet.

STEPZ Danseuddannelse undervises der sporadisk i Krump i forbindelse med de almindelige Streatdance timer.

Tekst: Tine Salling

Back To Top