Skip to content

Locking kaldes ofte den første streetdance. Oprindeligt danses stilen til funkmusik, og locking er ligesom waacking og popping, som også er fra den amerikanske vestkyst, derfor ofte også kategoriseret som en funkstyle. Karakteristisk ved locking er hurtige skift mellem store positioner, som i korte øjeblikke er låste. Deraf navnet.

En locker bevæger sig som en trold, der springer op af en æske. Der er oftest en del spring op i luften og fald ned på jorden, splits og andre akrobatiske indslag. Det underliggende groove er funky og swingende ligesom de sociale danse fra den tid som stilen sprang ud af. Locking opstod i Los Angeles i slutningen af 1960’erne.

Ophavsmanden til denne eksplosive dans hedder Don Campbell, og derfor hed dansen oprindeligt Campbellocking. Den blev hurtigt populær i 1970’erne, da han optrådte i mange store tv-shows med sit kompagni “The Lockers”, der talte dansere som Greg Campbellock Jr, Fluky Luke, Fred Berry, Shabba-Doo, Tony GoGo, Slim the Robot og Toni Basil.

Locking undervises periodevist på Stepz Danseuddannelse.

Tekst: Tine Salling

Locking

London Locking
Udtrykket London Locking udspringer fra undergrundens dansemiljøet i 80’erne på klubberne i London, hvor danse stilen “Locking” fra USA blev fusioneret med “Boogie”, som er en underground Jazz dans og Northern Soul m.m. Det gav Locking et nyt udtryk og stilen fik et twist, da bevægelserne blev lavet fra et andet perspektiv.

Dansegruppe “Split Second” fra London, kom til København i 80’erne og optrådte med denne unikke Locking stil rundt omkring i landet. Stilen er hovedesagligt er skabt af den talentfulde danser Anthony Edwards Nybacush Jah, som sammen med sin dansegruppe endte med at arbejde sammen med den danske dansegruppe “Out Of Control” og er kilden bag Out Of Control’s Locking flavor og stil, som siden 90’erne haft en stor effekt på den Urbane Danse Kultur verden over.

Henrik Locksmith fra Out Of Control underviser i London Locking på vores sommerkursus.

Back To Top